Skriveudfordringer
Højtbegavede kan være exceptionelt kreative og dygtige med ord, men det er ikke det samme som, at det at skrive i skolen nødvendigvis falder let for dem. De fleste finder det at tage noter unødvendigt, for de husker det fint alligevel. Mange synes også, at det er irrelevant at være præcis i matematikopgaverne, fordi det jo alligevel er indlysende, hvordan opgaven og svaret skal læses. Og så er der den store udfordring i at besvare en opgave på skrift.
Når man skal besvare en opgave skriftligt, kræver det, at eleven tænker sit svar igennem, før denne begynder at skrive. Og hvordan ser en ide egentlig ud i ord? Det højtbegavede barn har så mange tanker samtidig, at det er svært at vælge én og følge den hele vejen igennem en opgave. Barnet kan nemlig let blive distraheret af andre tanker undervejs, så opgaven tager en for læreren uventet drejning, men som er fuldstændig logisk for eleven.

Den perfektionisme, højtbegavede børn ofte har, kan også spænde ben for dem. Røde streger på skærmen fjerner fokus fra skriveriet, og skriver de i hånden, vil de være så fokuseret på at forme bogstaverne pænt og tydeligt, at de taber den tråd, de ellers skrev efter. Det bliver ikke bedre, når en tekst skal efterredigeres eller omskrives – her kan et højtbegavet barn let gå i stå, for det føles enten trivielt og overflødigt eller som en kritik af, at de ikke har gjort arbejdet ordentligt i første omgang.
Og så er tekst bare et forfærdeligt medie for et barn med en ottesporet motorvej i hovedet, for en tekst er ensporet, og det er virkelig svært at flette alle otte spor sammen på samme tid. Der har det højtbegavede barn det rigtigt godt med at kunne lege med medier og udtryksformer, hvor flere sanser kan sættes i spil samtidig for at udtrykke flere af de mange tanker og pointer.