Forløb

Hvad er jeg?

Gåder i undervisningen

Disse gåder er inspireret af Klaus Rifbjergs ’Livet på badeværelset’, som I passende kan læse som introduktion. Undlad eventuelt overskriften, hvis der er tale om en udskolingsklasse, da det gør det sværere at gætte, at der er tale om en sæbe.

Eleverne kan efterfølgende give sig i kast med nogle af nedenstående gåder for at få en fornemmelse af, hvordan man kan se verden gennem en genstand. Efterfølgende kan de lave deres egne og dele med hinanden. Gå efter en længde på ca. 50-75 ord.

Vi har givet en liste med forslag til genstande, man kan forsøge at tage perspektivet fra. 

Fire gåder som eksempler

Du kan også starte med at give eleverne teksterne her uden overskrifterne, og lade dem nørkle og gætte sig frem på, hvad der mon kan være tale om. Du kan give hints, hvor det er nødvendigt og afhængig af klassetrin. Hints kan f.eks. være et lokale, man finder det i, en kategori genstanden tilhører e.l. 

Opvaskebørsten
Du har et fast tag i mig. Rykker mig rundt. Lyden af vand bruser overalt omkring mig. Du stikker mit hoved under bølgerne. Kører mig rundt. Mellem stort og småt. Mangt og meget. Ingen pauser. Før du sætter mig væk. Våd, brugt og lidt mere slidt.

Legoklods
Jeg er så let. Vejer nærmest intet. Jeg er så hård. Jeg er ikke lige til at knække. Du fortryder, hvis du træder på mig. Jeg foretrækker et fællesskab med andre som mig. Hvor vi er tæt sammen. Sammen kan vi blive til hvad som helst. Høje tårne. Seje biler. Smukke slotte. Vilde dinosaurer. Men alene er jeg nærmest værdiløs.

Stikkontakt
Jeg strækker mig langt. Længere end du kan se. Jeg er forbundet til meget mere, end du tror. Brug mig gerne. Fyld mine huller ud. Forsigtigt og kun som tiltænkt. Efterlad mig ikke tændt. Skærm mig for de mindste børn. Pil ikke selv ved mig. Jeg vil så nødig gøre nogen fortræd.

Flæskesteg
Rå, våd og blød. Du ridser mig. Masserer mig. Pynter mig. Lægger mig i et bad og sætter mig varmt. Jeg nyder det. Varmen. Varmere. Nu med en grålig og tør krop. Toppen gylden og sprød, men lige under er jeg nu så blød og bævrende som aldrig før. Du spidder mig og kommer med kniven. Min ende er nær. Forbandede varme.

Liste af genstande til inspiration

Computermusen

Blomkålshovedet

Lysestagen

Bilen

Fjernbetjeningen

Cykelhjelmen

Gaflen

Dametasken

Kuglepennen

Tapeholderen

Parfumen

Barberskraberen

Læbestiften

Brillerne

Snørebåndet

Slikpapiret

Fjederen

Flaskekapslen

Hårnålen

Plankegulvet

Billederammen

Tandstikkeren

Viskelæderet